top of page

Van radio naar voice-over: wat ik geleerd heb

Serge leaning against a bean bag with Q-music logo.
Serge in 2006 at a professional photo shoot for Q-music

In het jaar 2000 begon mijn avontuur in de radiowereld, precies toen het internet nog in de kinderschoenen stond. Ik bracht veel tijd door in chatrooms en kwam toevallig iemand tegen die ik een paar jaar eerder van school kende. We waren op dat moment geen goede vrienden, eerder kennissen, maar al snel kwamen we aan de praat. Hij vertelde me dat hij werkte bij een klein lokaal radiostation in België, dicht bij waar ik toen woonde. Radio Contact in Turnhout. Hij nodigde me uit om tijdens zijn show langs te komen, en uiteraard zei ik ja.


Na de uitzending zette hij de studio off air uit, plaatste me achter de microfoon en nam een korte demo op. Die demo kwam uiteindelijk op het bureau van de stationsmanager terecht. Enkele weken later kreeg ik een telefoontje: er was een plek vrijgekomen en ze zochten iemand om die in te vullen. Of ik interesse had? Absoluut!


Vanaf dat moment was ik verkocht.


Radio leerde me de kracht van storytelling


Toen ik eenmaal in de radiowereld zat, kreeg ik er geen genoeg van. Ik wilde naar grotere stations, meer luisteraars bereiken en mezelf verbeteren. Ik nam contact op met verschillende stationsmanagers, stuurde continu airchecks en vroeg om feedback. In 2004, na maanden van volharding (sommigen zouden het stalken noemen), kreeg ik eindelijk een baan bij Qmusic, een nationaal radiostation in België.


Bij Qmusic heb ik enorm veel geleerd, vooral dankzij Erwin Deckers, de stationsmanager. Hij en mijn collega’s gaven me voortdurend feedback. Eén van de belangrijkste lessen was:


Bereid voor wat je wilt zeggen. Lees het voor. Maar zorg ervoor dat het niet klinkt alsof je leest.

Klinkt simpel, toch? Maar in werkelijkheid is het een vaardigheid die oefening vereist. Je moet klinken alsof je een écht verhaal vertelt, alsof je praat met een vriend. En dat is precies wat ik begon te doen. Op een gegeven moment klikte er iets: ik kreeg door hoe ik geschreven tekst natuurlijk kon laten klinken. Hoe precies kan ik moeilijk uitleggen, maar het is iets dat je alleen leert door veel te oefenen.


Hoe ik de overstap maakte van radio naar voice-over


Vanaf het moment dat ik bij de radio begon, wist ik zeker dat ik met mijn stem wilde blijven werken. Voice-overwerk trok me daardoor automatisch aan. Rond 2005 begon ik me erin te verdiepen, in de hoop dat mijn werk bij Qmusic deuren zou openen. Dat gebeurde ook. Dankzij mijn nationale bekendheid namen mensen mij serieus en boekte ik steeds vaker voice-over opdrachten.


Maar mijn echte transitie naar voice-over gebeurde nadat ik in 2010 naar de Verenigde Staten verhuisde. Hoewel ik nog steeds werkte voor Qmusic, kon ik door mijn verblijf in het buitenland minder radio maken. Gedurende vijf jaar keerde ik elk jaar twee maanden terug naar België om radioprogramma’s te presenteren, maar mijn focus was inmiddels verschoven. Ik verdiepte me in voice-over, leerde hoe de industrie in de VS werkte en verfijnde mijn techniek op een nieuwe manier.


Wat radio mij leerde voor mijn werk als voice-over


Veel aspecten van het radiowerk vertalen zich perfect naar voice-over. Storytelling, bijvoorbeeld. Radio leert je hoe je publiek kunt boeien, hoe je ervoor zorgt dat luisteraars het gevoel hebben dat je direct tegen ze praat. Maar de belangrijkste vaardigheden die ik vanuit de radio meenam naar voice-over waren:


Audioproductie: Bij radio leer je razendsnel hoe je jezelf goed opneemt, je opnameruimte optimaliseert en met audio-apparatuur werkt. Ik wist al hoe verschillende microfoons klonken en hoe ik moest monteren in Adobe Audition (dat destijds nog Cool Edit heette). Die kennis maakte het opzetten van mijn thuisstudio voor voice-over veel eenvoudiger.


Improvisatie & snel schakelen: In de radiostudio gaan er voortdurend dingen mis. Een gast komt niet opdagen, een nummer stopt onverwacht of je raakt even helemaal je tekst kwijt. Je leert ermee om te gaan. Die vaardigheid kwam uitstekend van pas bij voice-over, zeker bij karakterstemmen of audities waar je snel creatief moet zijn.


Mijn doorbraakmoment in voice-over


Net zoals ik ooit bij de radio een moment had waarop het lezen van een script ineens natuurlijk voelde, maakte ik in mijn voice-over carrière iets soortgelijks mee. Ditmaal gebeurde het tijdens sessies met stemcoaches.


In het begin hield ik me in tijdens mijn opnames. Ik was bang om overdreven of belachelijk te klinken. Het impostersyndroom sloeg hard toe. Maar dankzij coaching kon ik hier doorheen breken. Eerlijk gezegd hielp mijn radio-ervaring daar ook bij. Ik was al jarenlang op nationale radio te horen, luisteraars zagen me als een professional, mijn collega’s behandelden me als een professional, dus ik ging me ook zo gedragen.


En dat was het moment waarop ik écht een professional werd.


Conclusie: mijn belangrijkste lessen bij de overstap van radio naar voice-over


De radio gaf me de basis voor voice-overwerk, maar voice-over is toch echt een andere tak van sport. Je krijgt geen directe feedback meer, je praat niet urenlang achter elkaar, maar levert korte, precieze prestaties die meteen impact moeten hebben. Hoewel de vaardigheden overlappen, vraagt voice-over om een eigen aanpak.


Als jij nu als radiopresentator de overstap wilt maken naar voice-over, zijn dit mijn praktische tips:


Luister naar ervaren voice-overs en doe ze na. Reclames, bedrijfsfilms, alles. Herhaal hun zinnen, intonatie en pauzes.


Schrijf teksten op en lees ze hardop voor. Probeer ze zo natuurlijk mogelijk te laten klinken.


Luister naar hoe mensen om je heen praten. Wat maakt dat ze écht klinken?


• En misschien wel het belangrijkste: hou jezelf niet langer in.


Heb jij de stap gemaakt van radio naar voice-over, of denk je erover na? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!

Comments


bottom of page